28
sre, sep

Pupovac Jevtiću: Podrška u procesima koje vodite za bolji život Srba na KiM

Info

„Imate svu našu podršku u procesu koji vodite za bolji život Srba na Kosovu. Ta podrška je iskrena i na našu podršku možete računati bilo gde i bilo kada. Osećamo punu solidarnost sa našim narodom na Kosovu“, preneli su u tokom sastanka u Zagrebu predstavnici Srpskog narodnog vjeća na čelu sa predsednikom Miloradom Pupovcem, potpredsedniku Vlade i ministru za zajednice i povratak u ostavci Daliboru Jevtiću.

Tokom sastanka na kome su razmenjena mišljenja i iskustva o različitim sverama života Srba, istaknuto je još i da je vreme rešiti mnoga pitanja koja opterećuju srpski narod na Kosovu.

„ Srbi na Kosovu u zavisnosti od mesta do mesta žive teško. Činjenica je da se mi ovih dana suočavamo sa mnogo izazova i ja sam uveren da nam iskustva koje gospodin Pupovac i njegovi saradnici imaju mogu pomoći u smislu iznalaženja rešenja za određene probleme. Moramo se posvetiti onome što je interes srpskog naroda na Kosovu. Taj interes je mir i stabilnost i sve suprotno onome što su ciljevi nekih drugih a to je da imamo nestabilnu situaciju“, kazao je Jevtić.

Kao znak učvršćivanja saradnje predstavnika Srba u Zagrebu sa predstavnicima Srba na Kosovu dogovoreno je potpisivanje memoranduma o saradnji kojim će se definisati oblasti na kojima će se u budućnosti raditi kako bi položaj Srba bio bolji.

„ Činjenica da smo dogovorili da ubuduće nastavimo intenzivno saradnju i ideja oko učvršćivanja partnerstva političkih predstavnika Srba u Zagrebu i na Kosovu je nešto što će veoma značiti. Ova poseta i današnji sastanak, kao i ono što će se dešavati i sutra će i te kako značiti u veoma bliskoj budućnosti nama na Kosovu“, podvukao je ministar Jevtić.

Tokom sastanka je više puta istaknuto da se Zajednica srpskih opština mora formirati i to na način kako je parafirano u Briselu. Rečeno je da ZSO nije pretnja nikom već način da se poboljša život Srba na Kosovu i da je interes ne samo Srba na Kosovu već celog društva. Još jednom je napomenuto da se događaj poput onog što se desio 26. marta, ne sme ponoviti, kao i to da se dijalogom moraju rešavati sva otvorena pitanja.

Rečeno je da je ubistvo Olivera Ivanovića težak zločin za koji se što pre moraju dobiti informacije o počiniocu.

Tokom sastanka je zaključeno da se moraju zaštiti sva kulturna nasleđa jer ona čuvaju identitet svakog naroda i od suštinkog su značaja za Srpski narod na Kosovu.

Ministar Jevtić će se sutra u Zagrebu susresti sa mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem.