25
sre, maj

Prištinski mediji: "Diplomatski gledano, Kosovo izgubilo hapšenjem Đurića"

Info

Ono što je usledilo nakon hapšenja Marka Đurića i njegovo vođenje sa lisicama po centru Prištine nanelo je štetu tzv. "Kosovu", piše prištinski portal GazetaExpres.

Iako bi, kako se navodi, mnogi mogli biti zadovoljni što je šef vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, sa lisicima na rukama proveden prištinskim ulicama, „diplomatski gledano, Kosovo je izgubilo“.

Portal tvrdi da, iako je Kancelarija Vlade Srbije „formirana sa zadatkom da provocira Kosovo“, hapšenje Đurića privuklo je pažnju međunarodnih zvaničnika EU, poput američkog diplomate Metju Palmera, koji se sa njim sastao juče u Beogradu i evropske zvaničnike Angeline Ajhorst, koja je dva dana provela u Prištini.

Da je Priština izgubila hapšenjem Đurića, potvrdila je i Ajhorst, koja je osvrnuvši se na nedavne događaje u Kosovskoj Mitrovici i Prištini iznela niz kritika na račun prištinskih vlasti i ocenila da je život glavnog pregovarača Beograda u briselskom dijalogu bio u opasnosti.

„Poseban naglasak je dala nastavku dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, i nedavnim događajima u Kosovskoj Mitrovici, što je ugrozilo sigurnost glavnog pregovarača Srbije i mnogih ljudi koji žive i rade na severu“, piše Expres pozivajući se na saopštenje Ajhorstove.

Đurić je, navodi se dalje, dobio i pažnju američkog diplomate Metjua Palmera, koji je posetio i Prištinu.

„Obično američke diplomate, kada dolaze u region, počnu svoju posetu iz Prištine. Ali juče se desilo suprotno. Zamenik pomoćnika državnog sekretara Metju Palmer prvi put je došao prvo u Beograd“, navodi portal.