30
uto, maj

Rešen problem vodosnabdevanja Pećke patrijaršije (VIDEO)

TV Most

Info

Kancelarija za KiM je angažovala tim stručnjaka kako bi se rešio problem vodosnadbevanja Pećke patrijaršije, objavio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

"Tim stručnjaka, koji je angažovala Kancelarija za KiM pronašao je podzemnu žilu vode u Pećkoj patrijaršiji, koja se godinama suočavala sa isklјučenjima vode. Nastavlјamo borbu za ostanak i opstanak na KiM", napisao je Đurić na Tviteru i objavio fotografiju gejzira vode na mestu gde je pronađena žila.

Pronalazak vode u kompleksu manastira Pećka patrijaršija olakšaće život sestrinstvu ove svetinje.

Profesor doktor Vojislav Tomić sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu podseća da problemi oko vodosnabdevanja Pećke patrijaršije postoje već dugo pa je zato urađen bunar dubok 200 metara .

"Utvrdili smo da postoji voda koja je visokog kvalitea ali je to samo prvi korak ", objašnjava on i dodaje da predstoji spuštanje cevi sa filterima .

Prema njegovim rečina "realna mogućnost da se zahvati voda iz ovog bunara je za mesec dana .

"Posle toga dolazi njena distribucija", ističe profesor Tomić.

Ova svetinja jedan je od naznačajnijih spomenika srpskog naroda. U njoj se vekovima nalazili sedište i mauzolej srpskih arhiepskopa i patrijarha.

Manastir Pećka patrijaršija datira još iz 13. veka. Nalazi se pored pećke Bistrice, na ulazu u Rugovsku Klisuru i jedan je od naznačajnijih spomenika srpske kulturne baštine.