25
sre, maj

Ekipa RTS-a privedena u Peći

N1

Info

Kosovska policija privela je tročlanu ekipu Radio-televizije Srbije sa još petoro pravnika, dok je u Peći snimala četvrtu epizodu emisije "Pravo na sutra" o uzurpiranoj imovini Srba, zato što je jedan Albanac prijavio da je video kamere.

Snimatelj Aleksandar Stipić, realizator Biljana Erdeljan i vozač Dalibor Milutinović privedeni su u Peći juče u 17.45 časova tokom snimanja emisije "Pravo na sutra", a sa njima i pet advokata, javio je RTS.

Urednik RTS-a Svetlana Vukmirović kaže da nije privedena cela ekipa, jer su se nalazili u drugom vozilu, a bili su parkirani ispred same policijske stanice u Peći.

U ekipi su se nalazili još i snimatelj Vladimir Jovanović i tonac Miroslav Radišić, kao i još jedan advokat.

Ona je objasnila da je nepoznati Albanac prijavio policiji da je video kamere, nakon čega je usledilo hapšenje.

Članovi ekipe i pravnici su pretreseni, legitimisani, utvrđeno je kada su ušli na Kosovo, a potom su pet sati saslušavani.

Vukmirović je navela da su o ovom incidentu, nakon sat i po, kada su videli da ih ne puštaju, obavestili Kancelariju Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, nakon čije intervencije su pušteni na slobodu sinoć u 22.25 časova.

Ekipa se tada okupila u Peći, iz koje su otišli u Gračanicu.

Emisija "Pravo na sutra" realizuje se u saradnji sa Projektom EU "Besplatna pravna pomoć" i Kancelarijom za Kosovo i Metohiju.