25
sre, maj

Jevtić u Vladi Kosova: "Jesu li naše olovke bila pretnja?"

Info

U Prištini je u toku sednica Vlade Kosova. Potpredsednik Vlade i ministar u ostavci Dalibor Jevtić kaže da nakon događaja u ponedeljak u Kosovoskoj Mitrovici „treba da se pogledamo u oči i dobijemo odgovore na pojedina pitanja“.

Dalibor Jevtić traži od članova Vlade Kosova odgovor na pitanje zašto je upotrebljena sila na Srbe koji su podignutih ruku i po naredbi svi polegali na pod.

„Jesu li naše olovke i notesi bili pretnja za nekoga?“, pitao je Jevtić.

Ministar je kazao da je jedini cilj sastanka u Mitrovačkim dvorima bio mir, stabilnost i saradnja. „Taj cilj se nije promenio“, kaže Jevtić.

„U toj prostoriji nisu bili kriminalci i narko dileri. Članovi vlade su se legitimisali“, podsetio je srpski ministar.

On je upitao svoje kolege ko je od njih pozvao ministra Nenada Rikala da ga pita kako je nakon što je pretučen od strane specijalaca. Takođe je podsetio je da je toga dana povređeno 32 ljudi.

Svoje kolege, a pre svih ministra policije Fljorima Sepaja, podsetio je da su oni legitimni predstavnici izabrani na izborima, a kolegi Pacoliju je rekao da od njega očekuje da mu kaže o čemu se radi.

Jevtić je podsetio i na jučerašnje hapšenje osmoro Srba u Peći.

„Kakve su to poruke, ne znam dokle ćemo tako“, kazao je Jevtić.

„Znam da dellite mišljenje sa mnom da ono u ponedeljak nije bilo potrebno. Mi smo za razgovor, jedini način da probleme rešimo je razgovor. Ne postoji drugi način osim dijaloga, ali da on bude iskren i da se ne završi samo na rečima, već da bude i dela“.

Jevtić je kazao da bi njega lično bilo sramota da je bilo koji Albanac bio tretiran na način na koji je bio tretiran direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić prilikom hapšenja.

„Ukoliko želite da u budućnosti radimo na miru i stabilnosti i izgradnji poverenja treba da se otvori istraga i da se utvrdi odgovornost za događaje u ponedeljak“.

Podseća istovremeno da je formiranje Zajednice srpskih opština obaveza Kosova proistekla iz sporazuma u Briselu. Kolegi Palju Ljekaju koji je juče pretio hapšenjem zbog inicijative Srpske liste da samostalno formira ZSO, rekao je da Srbi neće raditi ništa što nije obaveza i što nije potpisano.

Saopštio mu je, takođe, da svojom izjavom šalje lošu poruku i da nije u redu da bilo kome preti.

„Kosovo treba da bude mesto na kojem treba podjednako da živimo. Ukoliko ste spremni da iskreno prevaziđemo probleme, nemojte našu ispruženu ruku da tretirate na način na koji je to neko uradio u ponedeljak“, zaključio je Jevtić.

Nakon Jevtića se obraća premijer Kosova Ramuš Haradinaj, ali novinarima srpskih redakcija nije obezbeđen prevod njegovog govora.