29
sre, jun

Kancelarija za KiM zahteva oslobađanje Milorada Zajića iz Kline

Info

Pravosudni sistem na Kosovu i Metohiji je sve otvorenije u službi neprava i podlih planova da se onemogući svaka pomisao prognanih Srba na povratak.

Poslednje hapšenje u Klini, izvršeno na prevaru, upalilo je alarm i zahteva hitno reagovanje onih čija je zvanično deklarisana želјa da tamo stvore nekakvo demokratsko društvo.

Pravosuđe na Kosovu i Metohiji je sve češće produžena ruka politike nasilјa i zastrašivanja i instrument onih koji bi prvi trebalo da se nađu na udaru pravde zbog svega što su tokom rata i posle njega učili bespomoćnim srpkim civilima ali i svojim sunarodnicima koji su mislili drugačije.

Uvek se na meti tajnih optužnica za navodne ratne zločine i nekih sumnjivih i nepouzdanih svedoka sa naprasno probuđenim pamćenjem nalaze najnezaštićeniji, oni koji su već izgubili sve ili gotovo sve, zbog čega postupanje pravosudnih organa na Kosovu i Meohiji i njihovih nalogodavaca izaziva posebno gađenje.

Stalno održavanje atmosfere zastrašivanja i podgrevanje kolektivne psihoze i mržnje prema malobrojnim Srbima, čija je jedina želјa da žive u miru kao svoji na svome, možda će zaista obeshrabriti nekog potencijalnog povratnika, ali će u konačnom uništiti svaku šansu da na Kosovu i Metohiji bude stvoreno koliko-toliko normalno društvo.

Ideolozi etnički čistog Kosova i Metohije su protivnici dijaloga, bilo kakve normalizacije i prebolјevanja rana iz prošlosti, i zato su oni najveći neprijatelјi, ne samo Srba, već i mladih Albanaca kojima se umesto šansi za napredak nude mržnja i beznađe.

Još jednom apelujemo na razum onih koji imaju mogućnost da spreče pravno nasilјe na Kosovu i Metohiji da to učine, i spreče ovaj i neke nove pokušaje uništavanja lјudskih života i najbrutalnija kršenja lјudskih prava.

Zahtevamo da Milorad Zajić smesta bude oslobođen, a on i njegova porodica, razume se, mogu računati na svaku moguću podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju i države Srbije.