29
sre, jun

Jevtić za RTS: Formiranje ZSO pitanje političke hrabrosti i volje (VIDEO)

Info

Ministar za zajednice i povratak i potpredsednik Vlade u Prištini Dalibor Jevtić kaže za RTS da povratak raseljnih na KiM nije samo pitanje bezbednosti već i ekonomije. Ističe da je za formiranje Zajednice srpskih opština potreban mali korak koji neko ne želi da preduzme.

Dalibor Jevtić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da se od 2004. godine do danas na Kosovo i Metohiju vratilo 6.790 ljudi.

"Pogrom je bio dodatni udarac nakon nasilnog iseljavanja Srba 1999. godine. Tog martovskog dana 2004. godine neka mesta su se u potpunosti ispraznila i nemamo mogućnosti da ljude tamo vratimo", objašnjava Jevtić.

Kaže da je situacija na KiM danas bolja.

"Nemamo problema koje smo imali tih godina, recimo problem slobode kretanje, osim u Đakovici i Suvoj reci gde Srbi ne mogu bez policijske pratnje. Što se povratka tiče, on nije samo pitanje bezbednosti već i ekonomije. Neko se odlučuje za povratak kada sve stvari uzme u obzir", ističe Dalibor Jevtić.

Dodaje da je formiranje Zajednice srpskih opština pitanje političke hrabrosti i volje.

"Potreban je mali korak koji neko ne želi da preduzme. Prisustvovao sam skoro svim sastancima gde su strane diplomate dolazile, a sastanak sa Mičelom mi je ulio poverenje da će se nešto promeniti", napominje Jevtić.

Kaže da je važno da se dijalog nastavi i da su očekivanja običnih ljudi u smislu rešavanja daljih problema koja stoje među narodom na Kosmetu.

Jevtić dodaje da je stav Srpske liste po pitanju demarkacije jasan.

"Mi smo rekli da Srpsku listu ovo pitanje ne interesuje i prezentovali smo to koalicionim partnerima. To pitanje se gleda različito recimo kod Srba južno od Ibra. Srpska lista je zauzela stav i kako stvari sada stoje, nećemo glasati za demarkaciju sa Crnom Gorom", kaže Jevtić.

Napominje da je Srpska lista i protiv formiranja kosovske vojske.

"Mi kao Srpska lista moramo da imamo pripremljen stav po ovom pitanju ali ne smemo da zatvorimo vrata. Mi smo protiv formiranja kosovske vojske i želimo da obrazložimo kada to bude potrebno. Za to je potreban glas Srba u skupštini", napominje Jevtić