29
sre, jun

Jevtić u Londonu predstavio projekte važne za srpsku zajednicu

Info

Projekat revitilizacije i proširenja puta od Brezovice do Ski centra, kao i infrastukturni projekti opština Novo Brdo i Gračanica, bili su predstavljeni na tokom Samita lidera Zapadnog Balkana u sedištu Evropske banke za obnovu i razvoj u Londonu, i za koje se očekuje da budu podržani i implementarani.

Tokom trajanja ovog događaja u kome su učestvovali predsednici vlada Srbije, Makedonije, Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore kao i predsednik Vlade Bugarske Bojko Borisov , zemlje koja predsedava EU u prvih šest meseci ove godine, potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak susreo se sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmerom, kao i predsednikom EBRD-a Sumom Čabarkadijem, dok je sinoć na večeri koja u Parlamentu Velike Britanije imao priliku da razgovara sa lordom Robertsonom, Martinom Vikersonom, Ben Emersonom i Džonom Mičelom. Na svim sastancima i u svim razgovorima na kojima su teme bile politička pitanja, Jevtić je govorio o položaju srpskog naroda na Kosovu kao i važnosti nastavka procesa koje vode ka stabilnosti i miru u regionu. Jevtić je na sastanku sa Metju Palmerom naglasio važnost uspostavljanja Zajednice srpskih opština i ocenio da bi taj proces pomogao i sam dijalog koji je juče nastavljen u Briselu.

Na marginama Samita ministar Jevtić razgovarao je sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić kojoj se zahvalio za podršku koja Vlada i Kancelarija za KiM pružaju srpskom narodu na Kosovu a koja je itekako važna u nimalo lakoj brobi za opstanak Srba na Kosovu. Jevtić je u sedištu EBRD-a imao prilike da razgovara i sa generalnim sekretarom Regionalnog saveta za saradnju Goranom Svilanovićem.