29
sre, jun

Jevtić u Londonu na Samitu lidera Zapadnog Balkana

Info

Potpredsednik i ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić, otputovao je danas u London, gde će učestvovati na Inevsticionom samitu Zapadnog Balkana kome je domaćin Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Fokus samita će biti na promociji regionalnih projekata u oblasti energetike i saobraćaja, dva važna sektora u regionu Zapadnog Balkana. Jevtić će na Samitu učestvovati sa predstavnicima vlada Kosova, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije, objavljeno je u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak.

Tokom trodnevog boravka u Londonu, potpredsednik Vlade Dalibor Jevtić će imati niz sastanaka sa zvaničnicima vlada učesenika, organizatorima samita, predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj kojima će predstaviti plan i važnost ulaganja u sredinama gde žive nevećinski narodi na Kosovu sa posebnim akcentom na projeke važne za srpski narod, stoji u saopštenju.

Ministar je rekao da mu je čast što će prisustvovati jednom ovako velikom događaju i što će imati priliku da sa važnim ljudima iz Evropske Unije razgovara o investicijma koje će imati veliki značaj za Srbe i ostale nevećinske narode.

Zemlje učesnice ovogodišnjeg Samita predstavljaće predsednici vlada i oni će biti učesnici panela posvećenom premijerima (Western Balkans prime ministers’ session), koji se održava po neformalnom, gimnih modelu.

Prvi Investicioni samit zemalja Zapadnog Balkana, održan u februaru 2014, okupio je više od 500 delegata u EBRD sedištu u Londonu,Banka je tada u zaključcima navela da će se ovakvi skupovi organizovati svake dve godine i da će njihova tri osnovna cilja ostati uvek ista: promovisanje regiona kao investicione destinacije, doprinos stabilnosti u regionu kroz jačanje regionalne saradnje i unapređenje agende za povezivanje.