29
sre, jun

Danas je svetski dan radija

Info

Širom planete 13. februar obeležava se kao Svetski dan radija. Unesko je proglasio ovaj praznik da bi promovisao radio kao mediji i sve mogućnosti koje pruža.

Radio je medij koji dopire do najširih slojeva stanovništva i koji može učiniti mnogo za obrazovanje, kulturni i politički dijalog i pomoći ljudima u najrazličitijim životnim situacijama.

Svetski dan radija je Unesko utvrdio 2011. godine i to baš zato što je 13. februara 1946. godine prvi put emitovan program Radija UN.

U savremenom digitalnom svetu, radio ostaje najdostupniji medij koji može da se sluša u najudaljenijim uglovima planete. Za Unesko Svetski dan radija je svojevrsno priznanje koristi koju radio donosi čovečanstvu već više od stotinu godina.

Radio zabavlja i informiše, pomaže u raznoraznim životnim situacijama i opstaje uprkos činjenici da je danas sve više načina koji pružaju zabavu i informacije, ali radio, svakako, ima svoju posebnu draž. Era modernizacije i interneta donela nam je mogućnost da slušamo radio putem interneta i pomogla u bržem i efikasnijem pružanju infomacija.