29
sre, jun

Jevtić u Vašingtonu sa visokim zvaničnicima SAD-a

MZP

Info

"Puno je izazova koji nas čekaju u ovoj godini. Imamo šansu da neke probleme rešimo u dugoročnom smislu kako bi čitav region Zapadnog Balkana krenuo napred i postao deo EU. Podrška Sjedinjenih Američkih Država ostvarivanju dugotrajnog mira i stabilnosti na Kosovu je od izuzetne važnosti. Ubistvo Olivera Ivanovića je zločin koji zahteva odgovor na pitanje ko je to i zašto učinio. Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i razgovor sa Srbima na Kosovu je doprinela smirivanju tenzija, što je u tome trenutku i nakon tog događaja bilo od izuzetne važnosti" rekao je Jevtić na početku sastanka sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a, Metju Palmerom. Teme ovog sastanka u Stejt Departmentu bile su aktuelna dešavanja na Kosovu sa posebnim akcentom na položaj Srba i drugih nevećinskih naroda. Jevtić je svog sagovornika upoznao sa problemima ali mogućim rešenjima za određena pitanja. I na ovom sastanku Jevtić je posebno naglasio pitanje uzurpirane imovine i napade na povratnike kao prepreke koje stoje na putu masovnijeg povratka raseljenih.

"Nastavak dijaloga Beograda i Prištine je od velike važnosti. Početak formiranja Zajednice srpskih opština je važan korak u ono što treba da bude uvod u nastavak dijaloga. ZSO je međunarodna obaveza Prištine i mi očekujemo da se konačno postignuti sporazum sprovede. Za nas ovo pitanje nije političko već životno jer ćemo kroz ZSO biti u mogućnosti da kvalitetnije rešavamo mnoga životna pitanja, pre svega opstanka ali i povratka Srba na Kosovo," istakao je Jevtić u razgovoru sa Palmerom.

Met Palmer je izrazio puno razumevanje i podršku za sve procese koje doprinose stabilnosti. Istakao je da posebno razume položaj i život Srba na Kosovu uz ocenu da očekuje više angažovanja svih u rešavanju pomenutih problema, ujedno izrazivši spremnost da SAD nastave sa podrškom stabilnosti i saradnje u regionu Zapadnog Balkana, posebno kada je o odnosima Srba i Albanaca reč.

Nakon sastanka sa gospodinom Palmerom potpredsednik Vlade i ministar Jevtić sastao se sa direktorom evropskih poslova u Birou za demokratiju, ljudska prava i zapošljavanje Stejt Departmenta, gospodinom Andreju Plovmanom kao i zamenicom pomoćnika sekretara u Birou za stanovništvo, izbeglice i migracije Stejt Departmenta, gospođom Nensi Džekson. Glavne teme na ovim sastancima bile su položaj Srba, proces povratka i saradnja u rešavanju problema u ovim oblastima, gde je Jevtić govorio o problemu uzurpirane imovine i poslednjim incidentima u povratničkim sredinama. Na sastanku sa gospođom Džekson Jevtić je istakao da je važno nastaviti sa projektima BPRM-a jer je podrška i pomoć u procesu povratka i opstanka od strane SAD-a veoma važna i u tom smislu izrazio spremnost da ministarstvo za zajednice i povratak finansijski učestvuje u zajedničkim projektima kako bi se problem povratka raseljenih rešavao kvalitetnije u budućnosti.

Sagovornici su izrazili zahvalnost i pohvalili viziju i konkretne stavove ministra Jevtića i ujedno istakli da će on i ministarstvo kojem rukovodi imati punu podršku za planirane aktivnosti i projekte u cilju rešavanja problema.

Jevtić je današnjim sastancima završio svoju višednevnu posetu Sjedinjenim Američkim Državama koju je ocenio kao veoma korisnu i značajnu uz očekivanje da će se rezultati posete videti u narednom periodu.

"Od velike važnosti je što sam tokom svoje posete bio prilici da formalno razgovaram sa više zvaničnika i ljudima koji su važni u procesu donošenja odluka koje se odnose na naš region, na region Zapadnog Balkana. Svoje sagovornike sam direktno upoznao sa problemima i zatražio podršku za njihovo rešavanje i mogu reći da sam naišao na razumevanje i podršku. Ukupno 21 zvaničnih sastanaka, i više neformalnih tokom Naciolnog molitvenog doručka, daju mi za pravo da zaključim da je poseta Vašingtonu bila važna i korisna," rekao je Jevtić.

Sa predstavnicima Helsinške Komisije o problemima Srba

Problem uzurpirane imovine, osnovna ljudska prava, proces povratka kao i položaj nevećinskih naroda na Kosovu bile su teme sastanka potpredsednika Vlade Kosova i ministra za zajednice i povratak Dalibora Jevtića na sastanku sa predstavnicima Helsinške Komisije u Vašingtonu, dr Mišom Tompsom i Robertom Hendom. Na sastanku jedna od tema bila je ubistvo Olivera Ivanovića uz zajednički zaključak da je potrebno što pre počinioce tog zločina privesti pravdi.

jevtic helsinska komisija

Kada je reč o problemu uzurpirane imovine, Jevtić je svoje sagovornike upoznao sa detaljima ovog pitanja i naglasio da je za rešavanje ovog problema potrebna veća angažovanost institucija na Kosovu i ujedno zatražio podršku Helsinške Komisije kako bi se ovo pitanje rešavalo brže i kvalitetnije. Jevtić je posebno naglasio da očekuje da se ovoj temi razgovara i govori na sledećem godišnjem sastanku Skupštine OEBS-a u Beču.

"Ono što je problem na Kosovu jeste implementacija, to jest nedostatak implementacije zakona i regulativa koje se odnose na prava nevećinskih naroda na Kosovu. Ne postoji mehanizam odgovornosti koji bi obavezao institucije na sprovode sve usvojene odluke i postojoće zakone koje se odnose na prava zajednica. Naš će posao biti da upravo radimo na ovom pitanju a od predstavnika međunarodne zajednice očekujem punu podršku za te procese. Na nama je kako ćemo se izboriti sa ovim problemima, ali deo odgovornosti jeste i na predstavnicima međunarodne zajednice i zato tražim i očekujem veće angažovanje svih. Povratak je daleko od željenog, ali on zavisi i od opstanka a opstanak zavisi od uslova života. Uslovi će se stvoriti samo većim radom i iskrenom posvećenošću svih nas zajedno," rekao je Jevtić.

Predstavnici Helsinške Komisije Amerike su izrazili spremnost da unapređenjem saradnje i komunikacije sa ministrom Jevtićem i u smislu češće razmene informacija pomognu rešavanju ovih važnih pitanja.