29
sre, jun

Jevtić u SAD: Kongresmenima izneo probleme Srba na Kosovu

Radio Bravo Osojane / iKos.rs

Info

„Drago mi je da imam priliku da sa vama razgovaram i predočim vam probleme sa kojima se Srbi na Kosovu suočavaju, i da možete da čujete iz jednog drugog ugla kako mi gledamo na generalno pitanje budućnosti Kosova. Moramo raditi na tome da Srbi, Albanci ali i ostali narodi na Kosovu žive bolje iz dana u dan, to je ono što je cilj“, rekao je tokom sastanaka u Vašingtonu sa predsedavajućim Odbora za spoljne poslove, kongresmenom Ed Rojsom (Ed Royce) i kongresmenima Eliotom Engelom (Eliot Engel) i Dejvidom Praisom (David Price) potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.

Tokom sastank sa američkim zvaničnicima Jevtić je ukazao na probleme i mogućnosti rešavanja istih kako bi trenutna situacija na Kosovu bila bolja. Preneo im je da moraju da se poštuju prava svih naroda na Kosovu i da ne treba činiti ništa što će ugrožavati bilo čija prava.

Obavestio ih je da politički predstavnici Srba imaju prirodnu vezu i saradnju sa zvaničnim Beogradom i istakao važnost institucionalne veze Srba sa Kosova sa Vladom Srbije, jer bez te veze, kako je rekao „mnogi problemi Srba bi i danas ostali nerešeni“.

Kada je u pitanju povratak raseljenih, kazao je da se ovo pitanje mora konačno zatvoriti na jedan pozitivan način - „Moramo videti koliko raseljenih lica želi da se vrati a koliko želi da se integriše u sredinama u kojima su se raselili i da sve koji žele vratimo uz garanciju pune bezbednosti, kao i ekonomske stabilnosti jer bez bolje bezbednosti nema ni povratka. Posebno želim da istaknem pitanje uzurpirane imovine i važnost bržeg rešavanja ovog problema“, rekao je ministar Jevtić.

Nastaviti sa USAID programima na Kosovu jer daju konretne rezulatate

Potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić se u Vašingtonu sastao i sa pomoćnikom direktora USAID-a za Evropu i Aziju Brokom Biermanom ( Brock Bierman ).

„Svi dosadašnji implementirani projekti i programi USAID-a su dali konkretne rezultate i jako su uspešni, upravo iz tih razloga sa takvim projektima treba nastaviti“ , rekao je Jevtić.

Kao jedan od važnijih projekata istakao je novi projekat USAID-a (LEGO), jer kako je rekao, ovaj projekat ima za cilj jačanje kapaciteta nevećinskih opština, učešće nevećinskih zajednica u procesu donošenja odluka i upravljanja institucijama, a imaće značajan uticaj na društvo u celini.

Jevtić je pozvao gospodina Biermana da se tokom njegovog boravka na Kosovu još jednom susretnu kako bi predočio sve detalje o potrebama u sredinama gde žive nevećinski narodi.