29
sre, jun

Jevtić: Pljačkanje i napadi na povratnike moraju prestati

Info

”Krajnje je vreme da se stane na put onima koji od početka godine terorišu povratnike u opštini Istok. Pozivam Policiju Kosova da zaštiti Srbe u povratničkim sredinama u Istoku. Pljačke i napadi na povratnike moraju prestati odmah,” rekao je potpredsednik Vlade Kosova i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić nakon poslednjeg incidenta u Osojanu.

Jevtić, koji se nalazi u službenoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama, ističe da je očigledno došao momenat kada reakcija i odgovor insitucija na Kosovu kada je o ovim incidentima reč, mora biti odlučan i snažan. On ističe da će svaka šteta biti nadoknađena iz budžeta Vlade Kosova, i da materijalna šteta uvek može biti sanirana ali strah je ono što ga zabrinjava.

”Ovih dana u Vaštingtonu razgovaram i razgovaraću sa predstavnicima Stejt Departmenta, Senata i Kongresa. Tokom samog Molitvenog doručka, na marginama ovog događaja, razogvaraću sa više zvaničnika. Svima ću preneti do detalja sa kojim i kakvim problemima se na Kosovu danas suočavamo. Posebno ću govoriti o poslednjim incidentima u povratničkim sredinama i od svojih sagovornika zatražiti podršku i pomoć u rešavanju problema. Poslednji izveštaj generalnog sekretara UN ukazuje na sve ono na šta mi već mesecima unazad govorimo. Te stvari se moraju ozbiljno uzeti u obzir i reakcija međunarodne zajednice mora biti drugačija i ozbiljnija,” kazao je Jevtić.

U povratničkom mestu Osojane u opštini Istok su tokom prošle noći opljačkane dve prodavnice i kafana u vlasništvu porodica Popović, Repanović i Đurić dok je porodici Dašić ukraden auto.

Povodom ovog događaja oglasio se i Marko Đurić

"Najoštrije osuđujem sinoćni napad na srpsku imovinu u selu Osojane, gde su u samo jednoj noći obijena tri lokala i ukraden jedan automobil.

Stiče se utisak da je ovaj ozbiljni incident osmišljen kako bi dodatno otežao opstanak Srba u Metohiji, i svakako još jednom potvrđuje koliko je neophodno uključivanje većeg broja Srba u policijske snage u opštinama u kojima naš narod živi u enklavama, te da je u međuvremenu neophodno obnoviti efikasniji međunarodni bezbednosni nadzor u tim sredinama.

Napad na imovinu Srba u Osojanu je očito demonstracija sile koja za cilj ima da se povratnici u Metohiji zastraše i ponovo primoraju da napuste svoja ognjišta.

Ova pohara usledila je samo nekoliko dana pošto je uvedena nova autobuska linija na relaciji Osojane-Kosovska Mitrovica, kojom su naši sunarodnici dobili simbolično ohrabrenje za ostanak i opstanak u Metohiji.

Srbija će već tokom predstojeće nedelje naći načina da obešteti one koji su oštećeni u ovom drskom napadu, čime ćemo svima onima koji žele da Srba u Metohiji više nema poručiti da ne mogu da nas slome i da nikada nećemo odustati."

Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM