29
sre, jun

U Suvom Lukavcu kod Istoka povratnicima zapaljeno 300 bala sena

Info

Sinoć je u Suvom Lukavcu kod Istoka nešto pre ponoći, Miloradu Dubiću povratniku u ovom mestu zapaljeno je 300 bala sena. Šteta koja je paljevinom sena naneta Dubiću je negde oko 500 evra, a povratnici u ovom delu Kosova strahuju da je ovo nastavak pritiska na njih da napuste svoja imanja jer je pre nekoliko dana i porodici Vulić u Rudicama kod Kline takođe zapaljeno nešto više od 300 bala sena.

„ Ovakvi incidenti pokazuju da se nastavlja pritisak na povratnike da napuste svoja imanja i da na Kosovu nisu dobro došli, što je veoma loše. Incidenti nisu slučajni jer neko zaista želi da odustanemo od povratka što se neće dogodoti. Na ovakve pretnje odgovorićemo još većim zalaganjem da povratnika u 2018. godini na Kosovu bude više ali moram i sada da zahtevam od nadležnih da hitnim sankcionisanjem onih koji ovakve i slične incidente čine pomognu posao koji radimo a to je da Srba na Kosovu bude više i da im se u sredinama kao što je Suvi Lukavac, Rudice, Osojane, Tučep, Koš, Zač, Sinaj, Ljubožda....ali i svim povratničkim sredinama obezbedi pre svega bezbednost. Povratnici će u Ministasrtvu za zajednice i povratak imati iskrenu podršku da prevaziđu sve loše trenutke, a takođe ćemo im pružiti i svaki vid podrške, uključujući i materijalnu, da ostanu na svojim imanjima“, rekao je potpresednik Vlade i ministar za zajedncie i povratak Dalibor Jevtić po dobijanju informacije da se sinoćni incident dogodio.

Inače, sinoćni incident nije prvi ovakve vrste kada je porodica Dubić u pitanju, njima je paljeno seno i ranije a takođe su mu ukradeni i krava i tele. Dubići su se u Suvom Likavcu vratili 2005. godine.