25
uto, jun

Srbi sa severa Kosova i Metohije su na mostu preko Ibra, koji spaja centralna gradska jezgra Južne i Severne Mitrovice, na današnji dan pre deset godina podigli „Park mira“, čime je na duži period zaustavljena kampanja upada ekstremista iz južnog, albanskog u severni, predominantno srpski deo grada.

Premijer Miloš Vučević izjavio je u Atini, posle više od sat vremena razgovora sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom da je njegov utisak da nema ni govora da će Aljbin Kurti ući u formiranje Zajednice srpskih opština.

Ispisivanje grafita „Albanija“ i pogrdnih natpisa na srpskom Domu kulture i na dečijem igralištu u selu Sušica, nadomak Gračanice, je „nova provokacija i pretnja po ostanak i opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, čija su meta i ovoga puta deca, ali i ustanove kulture koje treba da služe kao prostori tolerancije“, saopštila je danas Kancelarije za KiM.

U organizaciji Društva prijatelja manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, Doma kulture „Gračanica“ a uz blagoslov episkopa raško-prizrenskog Teodosija i podršku Prizrenske crkvene opštine i opštine Prizren održaće se „Spasovdanski dani” u atrijumu crkve Sv.Spasa danas i sutra.

Srpska lista je, nakon što se pojavio audio-snimak koji dokazuje da su saradnici Aljbina Kurtija organizovali postavljanje eksploziva pod svoj automobil kako bi za to okrivili Srpsku listu i Milana Radoičića, zatražila da međunarodni predstavnici upute izvinjenje zbog ranijih izjava i insinuacija na račun Srpske liste, kao i da javno zahtevaju da se pokrenu postupci protiv odgovornih za ta dela.

Časlav Jolić iz Đurakovca kod Istoka, izjavio je u Prištini, da ga ništa i niko neće pokolebati da se vrati na dedovinu na Kosovu i Metohiji, odbacujući navode optužnice da je počinio ratni zločin.

Časlav Jolić se obratio sudskom veću Osnovnog suda u Prištini tokom iznošenja završnih reči u procesu koji se vodi protiv njega.

“U vašim sam rukama, ali ponoviću kao i što sam ranije rekao. Niko ne može da mi uskrati i da mi zabrani da se vratim tamo gde sam rođen”, poručio je Jolić sudskom veću Osnovnog suda u Prištini.

Pre Jolića veću su se obratili tužilac i njegov branilac.

U završnoj reči tužilac Iljir Morina tvrdio je da je kazivanjem svedoka dokazano da je optuženi izvršio zločine koji mu se pripisuju.

Smatra da postoje dokazi, te da se oni poklapaju sa izjavama svedoka, da je Jolić počinio delo koje mu se stavlja na teret i da stoga traži da se proglasi krivim i kazni po zakonu.

Bezbednosno-informativna Agencija (BIA) saopštila je danas da „odlučno demantuje sve pokušaje plasiranja lažnih vesti od strane privremenih albanskih institucija na Kosovu, da su dva lica sa inicijalima B.Š. i M.Ć. a koja su uhapšeni u Uroševcu pod optužbom za izvršenje krivičnog dela špijunaže u bilo kakvom odnosu saradnje sa Agencijom“.

Juče oko 7 sati, učenici Osnovne škole „Banović Strahinja“ iz Banjske, njih 24, zajedno sa svojim nastavnicima, krenuli su put crnogorskog primorja. Oni će narednih 7 dana letovati u Budvi o trošku Opštine Zvečan. Ovo nije prvi put kako je lokalna samouprava ove mališane obradovala odmorom.